Kısa adı SIHHAT olan “Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Sağlık Statüsünün ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Sunulan İlgili Hizmetlerin Geliştirilmesi” Projesinin ilk fazı 1 Aralık 2016’da başlamış olup 2020’nin sonunda tamamlanması planlanmaktadır. SIHHAT projesinin genel hedefi; Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik hâlihazırda Bakanlığımız tarafından sunulan I. ve II. basamak sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlanmıştır. Ana hatlarıyla; projede tanımlanan Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 29 ilde sağlık hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ile hizmet sunum kapasite ve kalitesinin geliştirilerek 2020 yılı sonuna kadar sağlık hizmetlerine erişimin arttırılması öngörülmektedir.
SIHHAT Projesi ana faaliyetleri aşağıdaki gibidir;
No |
Proje Ana Faaliyet Başlıkları |
1 |
Göçmen Sağlığı Birimlerinin Kurulması ve İşletilmesi |
2 |
İkinci Basamak Sağlık Tesislerine Tıbbi Cihaz Sağlanması |
3 |
Bağışıklama faaliyetlerinin desteklenmesi |
4 |
Hasta Yönlendirme Personeli İstihdamı |
5 |
Yoğun Bakım Ünitesi Kapasitesinin Desteklenmesi |
6 |
Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi |
7 |
Mobil Sağlık Hizmetlerinin Desteklenmesi (Mobil Sağlık Araçları) |
8 |
Suriyeli Misafirlerin Sağlık Okur-Yazarlığının Geliştirilmesi |
9 |
Proje Teknik Destek Ekibi Oluşturulması |
10 |
Sağlık Personeli Eğitimleri |
11 |
Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi (10 Adet TRSM Açılması) |
12 |
Çocuk Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi (D-Vit, Demir Preparatı Desteği) |
Suriye’de 15 Mart 2011 yılında başlayan iç karışıklıklarda, aralarında sivillerin de bulunduğu, en az 400 bin insanın hayatını kaybettiği bildirilmektedir. Nüfusu 20 milyon olan Suriye’de 13,5 milyon insan yardıma muhtaç hale gelmiş; 6,1 milyon insan yerinden edilirken 4,8 milyon insan ise kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta bulmuştur. Türkiye, Suriye krizi mağdurları için ilk günden beri din, dil, ırk ayrımı yapmadan “Açık Kapı Politikası” uygulamış ve onlara “Geçici Koruma Statüsü” vermiştir. Geçici Koruma altında yer alan Suriyelilere yönelik Sağlık hizmetleri, 04.11.2015 tarihli ve 9648 Sayılı Geçici Koruma Altına Alınanlara Verilecek Sağlık Hizmetlerine Dair Esaslara Ait Yönerge doğrultusunda sunulmaktadır. Türkiye’de kayıt altında bulunan ve geçici kimlik numarası almış olan Suriyeliler acil sağlık, koruyucu ve temel sağlık hizmetleri ile tedavi edici tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Geçici kimlik numarası almamış olanlara ise Geçici Koruma Yönetmeliği çerçevesinde, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, bağışıklama ve acil sağlık hizmetleri sunulmaktadır. SIHHAT Projesi vesilesi ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından hâlihazırda sunulmakta olan bu geniş kapsamlı hizmetlere Avrupa Birliği de katkı sağlama imkânı bulmuştur.
Proje kapsamında, geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik olarak uygulanmakta olan tedbirler ise özetle aşağıdaki gibidir:
GÖÇMEN SAĞLIĞI MERKEZLERİNİN KURULMASI
Göçmen Sağlığı Merkezlerinin Kurulması ve Desteklenmesi faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyelilere (GKAS) kendi dillerinde birinci basamak sağlık hizmeti sunulmasıdır. Birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında; bağışıklama sistemleri, bulaşıcı hastalıkları ve epidemileri kontrol altına almaya yönelik hizmetler, tüberküloz kontrolüne yönelik hizmetler, çevre sağlığı hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri, çocuk ve adölesan sağlığı hizmetleri sunulmaktadır.
Bu faaliyet kapsamında:
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİ
Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin (TRSM) Kurulması ve Desteklenmesi faaliyetinin amacı kronik ruh sağlığı problemlerine sahip olan, ev sahibi toplum ve GKaS için psikososyal sağlık hizmetleri sunulmasıdır. Bu merkezler; kronik psikiyatrik hastalarının tıbbi tedavi aldığı ve zamanlarını rekreasyonel faaliyetlerle geçirdiği gündüz hastaneleri görevi görmektedir.
Bu faaliyet kapsamında:
MİKROBESİN DESTEK HİZMETLERİ
Mikrobesin Destek Hizmetleri faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyelilerin mikrobesin eksikliklerini azaltmak ve sağlıklı beslenmelerini desteklemektir. Aynı zamanda gebelik ile lohusalık dönemlerinde anneye gerekli besin takviyelerini sunmak amaçlanmaktadır.
Bu faaliyet kapsamında:
ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Üreme Sağlığı Hizmetleri faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyelilerin üreme sağlığı hizmetlerine ulaşmalarını sağlamaktır.
Bu faaliyet kapsamında:
BAĞIŞIKLAMA HİZMETLERİ
Bağışıklama Hizmetleri faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyeli kadın ve çocukları aşı ile önlenebilir hastalıklardan korumak, buna bağlı hastalık ve ölümleri azaltmaktır.
Bu faaliyet kapsamında:
MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİ
Mobil Sağlık Hizmetleri faaliyetinin amacı kırsal alanda yaşayan, mevsimlik işçilik gibi nedenlerle hareket halinde olan, yaşlılık – engellilik gibi hassasiyetleri nedeni ile sağlık hizmetlerine ulaşması zor olan geçici koruma altındaki Suriyelilerin, birinci basamak sağlık hizmetlerine ve kanser tarama hizmetlerine erişimini artırmaktır. Kanser tarama hizmetleri ile Suriyeli nüfusun kansere bağlı hastalık ve ölüm oranlarının azaltılması ve kanserin yol açacağı ekonomik yükün önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Bu faaliyet kapsamında:
KAMU HASTANELERİNE TIBBİ CİHAZ DESTEĞİ
Kamu Hastanelerine Tıbbi Cihaz Desteği faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde kamu hastaneleri üzerindeki yükün hafifletilmesidir. Faaliyet kapsamında kamu hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinin ve medikal ekipman ihtiyaçlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Bu faaliyet kapsamında:
SAĞLIK PERSONELİNİN EĞİTİMİ
Sağlık Personelinin Eğitimi faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyelilere hizmet veren sağlık personeli, Arapça ve Türkçe bilen hasta yönlendirme rehberlerinin göç sağlığı, kültürlerarası iletişim gibi konularda kapasitelerinin artırılmasıdır.
Bu faaliyet kapsamında 2019 Yılı Kasım ayına kadar;
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Acil Sağlık Hizmetlerinin Desteklenmesi faaliyetinin amacı geçici koruma altındaki Suriyelilerin ihtiyaçlarının acil sağlık hizmetleri üzerinde yarattığı yükün hafifletilmesi ve Suriyeli nüfusun acil sağlık hizmetlerine erişimlerinin desteklenmesidir.
Bu faaliyet kapsamında:
SAĞLIK OKURYAZARLIĞI KAMU FARKINDALIĞINI ARTTIRMA
Sağlık Okuryazarlığının Artırılması ve Görünürlüğe Yönelik Faaliyetlerin amacı GKAS’ın sağlık hizmetlerine olan taleplerini artırmak, kendi sağlık durumlarını takip etmelerini ve taleplerini doğru şekilde yönetmelerini sağlamaktır. Aynı zamanda bu faaliyetle birlikte geçici koruma altındaki Suriyelilerin sağlık hizmetlerine erişimleri ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi ve projenin tanıtılması hedeflenmektedir.
Bu faaliyet kapsamında: